IDEI DE AFACERI
AFACERI.IDEI.EXEMPLE.LEGISLATIE.FRANCIZE.PLANURI DE AFACERI.UMOR.SEX.SCRIPTURI . Mihai Daniel Omae Scripturi gratis: http://scripturi.3xforum.ro
Lista Forumurilor Pe Tematici
IDEI DE AFACERI | Reguli | Inregistrare | Login

POZE IDEI DE AFACERI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Bianca777
Femeie
24 ani
Brasov
cauta Barbat
24 - 61 ani
IDEI DE AFACERI / IDEI DE AFACERI.PLANURI.STRATEGII.MANAGEMENT.RESURSE UMANE. / Incepe o afacere: pensiuni agroturistice  
Autor
Mesaj Pagini: 1
omaebazooka
Administrator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 494
Incepe o afacere: pensiuni agroturistice de 75 milioane de euro
Autor: Doru Cireasa.

Agentia SAPARD mai are la dispozitie finantari nerambursabile in valoare de 75 milioane de euro la capitolul dezvoltarea economiei rurale

Cea mai mare parte a banilor - 44% - este destinata turismului rural, in special prin construirea de agropensiuni si activitati conexe.

Suma totala dedicata Masurii 3.4 din Programul SAPARD - diversificarea si dezvoltarea economiei rurale, prin dezvoltarea serviciilor agricole, turismului rural, activitatilor mestesugaresti sau acvaculturii - se ridica la 150 milioane de euro. O jumatate din acesti bani a fost cheltuita in perioada 2002-2005, urmand ca restul sa fie returnati finantatorului UE, daca nu vor fi cheltuiti in acest an, ultimul inaintea integrarii noastre.

Cu alte cuvinte, cam ceea ce s-a facut in patru ani va trebui facut intr-un an, daca nu vrem ca banii sa fie pierduti. Din pacate, sansele irosirii fondurilor sunt mari, cum pentru obtinerea finantarilor cei care vor sa construiasca o pensiune turistica trebuie sa puna alaturi cel putin tot atati bani, iar statul, pentru a se asigura de corectitudinea lucrarilor, le cere doritorilor vrafuri de acte.

Ban la ban trage

A-ti ridica propria pensiune agroturistica nu este deloc usor, chiar daca statul promite sa returneze jumatate din suma cheltuita, in limita a 100.000 de euro. Banii sunt insuficienti, deoarece pe langa constructia propriu-zisa mai sunt necesare si alte dotari.

"Suma maxima de 200.000 de euro pentru proiect nu este mare, daca faci o pensiune de la zero. E un buget mic, dar poti face o cladire mica, cu 10 camere, 20 de paturi, care sa aiba o dotare medie. Daca doresti si o amenajare minima a teritoriului, statie de epurare a apelor uzate, alimentare cu apa, e cam putintel", spune seful SAPARD, Samoila Szabo.

Chiar si cei mai avuti, care au demarat astfel de proiecte, se plang de lipsa banilor necesari si spun ca sprijinul statului nu este suficient. Mai mult, chiar daca, legal, banii trebuie sa le fie returnati in cel mult 90 de zile de la predarea deconturilor la SAPARD, se intampla sa fie primiti in 120 de zile.

Bani europeni in locuri binecuvantate de Dumnezeu

Liliana Aghiorghicesei a inceput in 2003 construirea unei pensiuni in comuna Vama din judetul Suceava -in vecinatatea manastirii Voronet - si se lauda ca a fost primul intreprinzator din tara care a apelat la fonduri europene.

"Era pacat ca UE sa nu aloce bani in locuri binecuvantate de Dumnezeu (n.r. - Bucovina)", spune aceasta. Chiar daca a beneficiat de o buna sustinere bancara - Aghiorghicesei avand si alte afaceri in Suceava, printre care o retea de librarii -, construirea pensiunii Lidana a fost dificila, iar dotarile suplimentare necesare inca lipsesc. Investitia va asigura mai degraba o batranete linistita, decat profituri uriase imediate, crede Liliana Aghiorghicesei.

"Din punctul meu de vedere, sunt putini bani. Ne lipsesc o baza de agrement, un bazin de inot, o piscina acoperita - caci aici vara este racoare", spune intreprinzatorul. Cum datorita afacerilor derulate Aghiorghicesei este un bun client al unei importante banci, a obtinut cu usurinta o scrisoare de confort bancar necesara pentru demararea afacerii.

Alta varianta folosita de intreprinzatori pentru a face rost de banii necesari este disponibilizarea sumelor din surse proprii sau din credite bancare, urmand ca dupa ce deconteaza cheltuielile facute la SAPARD, jumatate din banii primiti sa constituie aport propriu la un nou proiect, care va beneficia de asemenea de finantarea statului si a UE.

Procedura este mai putin legala, cum finantarea poate fi acordata pentru maximum doua proiecte, insa deseori proiectele sunt derulate pe societati comerciale, producatori, proprietari diferiti.

Oricum, nu este loc de tunuri, cand investitiile se fac greu si in timp. Popa Vasile, din localitatea Albac, judetul Alba, si-a inceput activitatea in agroturism de cativa ani prin ridicarea pensiunii Perla Ariesului.

Ulterior, acesteia i-a adaugat o partie de schi de 500 de metri, iar in prezent a depus o cerere pentru o finantare SAPARD de 100.000 de euro, deoarece doreste sa construiasca la baza partiei o mica pensiune de 10 camere si un restaurant pentru cei care vin la schi.

Principalii castigatori - firmele de consultanta

Banii nu sunt totul, iar de la vorbe la fapte e o distanta mai lunga decat cea din reclama tv cu SAPARD. Solicitantii trebuie sa se inarmeze cu nervi si cu toata documentatia solicitata de agentia de stat, iar primul pas este depunerea cererii de finantare la centrul regional SAPARD.

O data cu aceasta, se depun un studiu de fezabilitate a proiectului, un memoriu justificativ, plan de afaceri pentru proiectele mai mari de 50.000 de euro, copii de pe actele de proprietate ale terenului, certificate de urbanism, fise tehnice pentru obtinerea avizelor de la Ministerul Mediului, avize tehnico-sanitare, avize de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru clasificarea agropensiunii, bilanturi contabile, certificate care atesta lipsa datoriilor la stat, documente care dovedesc existenta surselor din finantare etc.

Hartiile nu trebuie intocmite oricum, iar cei care se pricep sa faca studiile necesare de fezabilitate sunt firmele de consultanta care s-au specializat in realizarea acestor proiecte. Comisioanele primite de acestea pot ajunge la 12% din valoarea proiectului, iar cei care reusesc sa negocieze un nivel al comisionului de 7-8% sunt fericiti, potrivit declaratiilor unui intreprinzator.

Birocratia - impusa de regulile europene

Conducerea SAPARD este constienta ca volumul de acte solicitat doritorilor este mare, insa adauga ca toata aceasta birocratie se regaseste ori de cate ori este vorba de bani europeni.

"Este si nu este birocratie, caci acest principiu se aplica pentru toate finantarile europene. Regula este rambursarea cheltuielilor, si nu acordarea banilor la inceput. Deoarece omul pune si banii lui in afacere, intr-adevar, nu exista interesul folosirii frauduloase a acestora, dar trebuie sa cerem trei oferte de achizitii si sa facem verificarile pentru a evita acel sistem greoi al achizitiilor publice", spune seful SAPARD.

Bine de stiut

Sa stii ce vrei sa faci concret
"Principalul sfat pe care il dau solicitantilor de fonduri SAPARD este sa nu se gandeasca ca statul are de dat bani si ca ce trebuie sa faca sa ii ia. Intai trebuie sa aiba idee despre ce vor concret sa faca, apoi sa vada daca ii ia. Trebuie sa aiba o conceptie foarte claraa ceea ce vor face." Samoila Szabo mai spune ca este putin probabil sa se puna problema absentei surselor de finantare, cum SAPARD mai are la dispozitie suficienti bani pentru realizarea agropensiunilor turistice.

Programul este destul de anevoios
"Programul este destul de dificil, caci solicitantii trebuie sa mearga la centrele regionale SAPARD. Ideal ar fi fost ca aceste centre sa existe la nivelul fiecarui judet. Programul este cunoscut, noi l-am popularizat in randul membrilor ANTREC, dar este anevoios. Ar fi fost bine daca se dadea mai mult de 50%, iar la contributia intreprinzatorilor sa fie luate in calcul, spre exemplu, si materialele aduse de acestia", spune Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural - ANTREC.

Finantari spre Bran-Moeciu
Zona Bran-Moeciu a devenit capitala agroturismului rural, chiar daca arhitectura actuala si bucataria din pensiuni s-au indepartat de "sensul initial al termenului", spune seful SAPARD. "Un exemplu relevant e zona Bran-Moeciu. Aici nu mai putem vorbi de agroturism in sensul initial al cuvantului, dar este un agroturism care corespunde criteriilor de clasificare. Aceasta este o zona de mare interes spre care se duc cel putin 50% din bani. Finantarile merg in special spre regiunea de dezvoltare din centrul tarii, adica spre judetele Alba, Sibiu, Mures, Covasna, Harghita. In Delta sunt mai putine solicitari. Alte finantari se duc spre Moldova, respectiv Iasi, Botosani, Suceava, Vaslui si Bacau. Surprinzator de putini bani merg spre zona Timisoarei sau spre Satu Mare".


_______________________________________
"WEBMASTERS TOP"                  "Producator vinuri nobile       Free scripts for site

pus acum 18 ani
   
norris
Membru nou

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3
Buna,
Sincer si eu m-am gandit la asa ceva la Paunesti, sa aduc turisti din afara tarii,sa le dau sa manance mancare traditionala,sa ii duc la cules, la cosit.... cred ca ar fi distractiv...chiar sa mulga vaca ar fi ceva distractiv pt straini...ce zici?

norris


pus acum 18 ani
   
omaebazooka
Administrator

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 494
Cum iti deschizi o pensiune


Cum iti deschizi o pensiuneO zona cu potential turistic poate fi exploatata la maximum prin construirea unei pensiuni la standarde occidentale. Aceasta poate fi un business de succes, daca regiunea in care intentionezi sa construiesti vila este "curtata" de tot mai multi turisti. Cheia oricarei afaceri o reprezinta insa resursa de finantare, care de acum... poate fi "Produsul de finantare Ecoambient", lansat la sfarsitul lunii trecute de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Finantare de pana la 100.000 RON

Acest produs este special creat pentru sustinerea finantarii pensiunilor turistice rurale, in cadrul Programului de Dezvoltare Comunitara Ecoambient. Asigura o finantare de pana la 100.000 RON si permite utilizarea sumelor atat pentru dotarea, evaluara si atestarea pensiunilor turistice, cat si pentru sustinerea activitatilor curente. Perioada de acordare este cuprinsa intre 24 si 60 luni, cu o dobanda (variabila) incepand cu 10 % pe an.
Garantarea intregii finantari se face cu bilet la ordin, emis de solicitant in favoarea Fondului. Apeland la acest produs, si operatorii de tipul pensiunilor turistice pot atinge standardele indispensabile integrarii europene. Este o solutie financiara special conceputa pentru operatorii din domeniul turismului, caracterizata prin costuri reduse, flexibilitate si timp minim de accesare.

O afacere de... 5 margarete

Daca ai deja o casa gata-construita, pentru inceput ai nevoie de unele imbunatatiri. Cateva camere si o sala de baie, separata, pentru turisti. Pentru fiecare camera trebuie sa ai in vedere insa niste investitii minore, cum ar fi veiozele, draperiile, un pat dublu, o saltea confortabila, prosoape, lenjerie noua, etc. Aceste cheltuieli se pot ridica la maximum1.500 RON.

Investitia initiala, minimum 60.000 euro

Daca vrei sa pornesti de la zero cu constructia unei pensiuni, ai nevoie de minimum 60.000 euro. In schimbul acestei sume de bani vei beneficia de o bucatarie, patru camere mari si tot atatea bai. In ceea ce priveste promovarea, aceasta poate fi facuta prin reteaua Agentiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural si, de ce nu, individual: prin pliante, fluturasi... Nu trebuie neglijate nici targurile de turism, unde iti poti face cunoscuta oferta. Foarte importanta este si prezenta pe Internet, cu un site propriu si/sau cu informatii despre preturi, conditiie de cazare si poze pe paginile dedicate zonelor turistice. Specialistii in turism considera ca pentru inceput, ideal ar fi sa practici tarife mai mici pentru a-ti atrage clientela.

De asemenea, ei considera ca o pensiune la munte este mai rentabila, pentru ca sezonul tine tot anul. La mare spre exemplu, investitorul se loveste si de concurenta "la negru", la care se adauga neajunsul ca sezonul dureaza numai trei luni pe an. Potrivit statisticilor, aceasta afacere va fi tot mai infloritoare, avand in vedere interesul crescut al turistilor romani si straini pentru pensiunile ferite de marile aglomerari urbane.

Castigul, peste 5000 RON lunar

O investitie intr-o pensiune turistica iti poate asigura un venit lunar intre 5.000 RON si 15.000 RON, bineinteles, in functie de zona, afluxul de turisti si numarul de margarete. Asadar, investitia poate fi amortizata in maximum 10 ani. De mentionat ar fi faptul ca o pensiune la munte este ocupata in proportie de 70% pe perioada unui an.

La munte, la o pensiune de 1-2 margarete, pretul de cazare este in jur de 30 - 40 RON pe zi camera. La un calcul simplu vom constata ca intr-un an, venitul mediu adus de o pensiune cu patru camere duble, la munte, depaseste 5.000 RON. Venitul este substantial mai mare pentru proprietarii pensiunilor cu mai multe margarete.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti?

In primul rand trebuie sa fii o gazda buna, sa fii sociabil, deschis catre relatii noi, tolerant. De asemenea, trebuie sa fii dispus sa-ti modifici programul cu care esti obisnuit. Nu in ultimul rand trebuie sa ai garantia ca esti sprijinit de intreaga familie, chiar daca numai o persoana e implicata direct. Si asta pentru ca intreg programul de viata al familiei va fi afectat. Prin urmare, daca ai ceva bani si dorinta de a-ti construi un business "de vacanta", mai ai un pas: sa demarezi afacerea. Mult succes!


_______________________________________
"WEBMASTERS TOP"                  "Producator vinuri nobile       Free scripts for site

pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la