omaebazooka
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 494
|
|
Specii de melci comestibi
Cele mai cunoscute specii de melci sunt Helix Aspersa si Helix Pomatia existand insa si alte specii comestibile. Helix aspersa (nu creste in salbaticie in Romania) alte denumiri: in franceza "Petit gris", "escargot Chagrine", in italiana "La Zigrinata", "Maruzza", in spaniola "Caracolas", marimi: cochilia de 30-45 mm cu spirala de 4-5 rotatii Helix pomatia alte denumiri: "melcul de livada", "melcul roman", "lunar", "melcul de mar" sau "melcul de padure", in franceza "escargot de Bourgogne" sau "gros blanc", in germana "Weinbergschnecke" si in italiana "La Vignaiola" dimensiuni: cam 45 mm lungimea cochiliei habitat natural: munti impaduriti si vai pana la 2000 m altitudine si in gradini sau podgorii
Specii de melci care se cresc la ferme Mentionam ca Helix Pomatia se gasesc in Romania, asa ca puteti colecta prima generatie direct din naturai. Sunt mai sensibili la diferente mari de temperatura si depun mai putine oua. Au pretul ceva mai mic decat cel al Helix Aspersa. Necesita o perioada mai mare pentru maturizare, cam de 18-20 luni...Detalii
Ferme neacoperite · un teren destul de mare, preferabil peste 2000 mp , care sa fie neumbrit si usor inclinat spre nord ca sa nu se formeze balti in timpul ploilor
Ferme in incaperi Prima metoda (sere) : · se construiesc sere (ca orice sera de rosii sau flori) care constau dintr-o structura din niste arcuri mari peste care se pune o plasa termoizolanta, sau alte tipuri de incaperi. Serele iau locul fasiilor de la ferma neacoperita. Restul constructiei se face ca la ferma neacoperita
"Maternitati" de melci Daca construiti o ferma intr-o incapere sau in sera trebuie sa aveti niste cutii sau tuneluri construite dupa metoda a doua de la fermele din incaperi. Melcii care vor sa depuna oua se vor recunoaste usor deoarece vor sapa mici gropi. Acei melci vor fi plasati intr-un tunel astfel construit in care se vor pune cam 4 melci pomatia sau 7 melci aspersa pe metru patrat
Climatul artificial pentru cresterea melcilor Temperatura va determina nivelul de activitate a melcilor. Helix aspersa se va comporta cel mai bine la temperatura de 20 grade. La temperaturi peste 27 grade melcul va secreta o mucoasa numita operculum care va "inchide" cochilia temporar si va intra in starea de hibernare
Stocul initial de melci Stocul initial de melci va trebui sa fie colectat din habitatul lor natural. Cea mai buna perioada de culegere a melcilor este dupa o ploaie de primavara. In aprilie si mai, uneori si la inceputul lui iunie, va fi mai usor de gasit melcii deoarece ei ies in cautarea partenerilor pentru imperechere. Daca vreti sa cumparati melci pentru material genetic consultati lista de furnizori de material genetic
Imperecherea si depunerea oualor Dintre melcii culesi doar cei mai mari vor fi alesi pentru imperechere. Aceeasi regula se aplica fiecarei generatii. Desi un melc depune intre 30-120 oua, in medie, doar 15-20 dintre noi nascuti vor ajunge la maturitate. Se recomanda ca melcii alesi pentru imperechere sa aiba 2 ani si sa treaca printr-o perioada de hibernare
Hrana Perioada de hranire in habitatul natural este din aprilie pana in octombrie sau poate varia in functie de climat In medie melcii mananca cam 10-20% din greutatea lor. Melcii nu vor manca neaparat in fiecare zi. O mica irigare seara le va creste pofta de mancare
Cresterea In aceleasi conditii, melcii din aceeasi specie ar putea sa creasca cu viteza diferita. Pentru ferma se recomanda sa alegeti doar melcii mari si cei mici sa fie vanduti
Hibernarea melcilor Melcii vor intra in starea de hibernare daca temperatura scade sub 6-7 grade Celsius. De notat ca la 0 grade sau mai putin melcii vor muri. Unele specii vor hiberna si daca vor fi mai putine ore de lumina pe zi
Boli si daunatori Igiena trebuie sa fie necesara prevenirii imbolnavirii melcilor. Pentru acesta faceti periodic curat in ingraditura, aruncati resturile de mancare, curatati recipientele pentru mancare si cele pentru apa, schimbati apa de baut zilnic.
Densitatea populatiei Se recomanda ca densitatea melcilor din ingradituri sa fie de 96-128 melci pe metru patrat sau in medie 64 de melci mari de Helix pomatia pe metru patrat. Stiind ca un melc in medie are 8 g, printr-un calcul simplu obtinem 1 kg de melci pe metru patrat
Pregatirea melcilor pentru comercializare Melcii maturi vor fi recunoscuti dupa buza care creste sub cochilie. Melcii comercializabili vor avea 3-4 cm lungime si cam 8 g greutate. Astfel selectati melcii vor tine o "cura" de curatare a tracurilor digestive
Transportarea melcilor Transportarea melcilor se va face in niste containere, preferabil de plastic, care vor avea niste gaurele pentru aerisire si niste gaurele in partea de jos a containerului prin care se vor scurge deseurile produse de melci
Pregatirea escargot-ului Pentru pregatirea escargot-ului se cere respectarea normelor Ministerului Agriculturii cu privire la alimentatia publica. Deasemenea toate recipientele pentru pregatirea melcilor vii pentru escargot trebuiesc sa fie din otel inoxidabil.
_______________________________________ "WEBMASTERS TOP" "Producator vinuri nobile Free scripts for site
|
|